Trots att medvetenheten om riskerna vad gäller könssjukdomar är större än någonsin, så ökar antalet drabbade för varje år som går. Det slarvas alltså med kondomerna, vilket direkt leder till en ökad risk att drabba både sig själv och andra!
Ibland kan infektioner och sjukdomar spridas när man exempelvis har samlag eller oralsex, vilket kallas STI (sexually transmitted infections) eller STD (sexually transmitted diseases) på engelska. Det vanligaste spridningssättet är via slemhinnor som kommer i kontakt med varandra, till exempel de som sitter i könsorganen eller munnen. Det finns även en del könssjukdomar som smittar via blod.
Märker du några av dessa symptom för könssjukdomar ska du kontakta oss och be att få tala med en av våra legitimerade läkare, alternativt genomföra en konsultation där du uppger alla relevanta uppgifter. Ju snabbare du får behandling, desto bättre – och vi på Uwccnj utmärker oss genom att leverera behandlingar mot könssjukdomar inom en enda arbetsdag!
Uwccnj har både effektiva antibiotikakurer och behandlingar som dämpar och motarbetar virus som orsakar könssjukdomar. När det gäller könssjukdomar kan det kännas genant att prata om dem öga mot öga med doktorer och läkare – särskilt om de är av det motsatta könet.
Uwccnj är ingen ersättning till traditionell läkarkonsultation, utan snarare ett alternativ för dig som värdesätter diskretion och att få din behandling inom en enda arbetsdag!
Genom ett nära samarbete med såväl legitimerade läkare som registrerade apotek samt budfirman UPS kan vi erbjuda våra patienter en snabb leverans av receptbelagda, äkta läkemedel – genomför du beställningen innan 17:00 kommer ditt diskret förpackade paket (det syns inte utanpå vad som finns inuti) redan vardagen därpå!
Det är framför allt tre könssjukdomar som slåss om det tveksamma nöjet att titulera sig ”vanligaste könssjukdomen i Sverige”: klamydia (bakteriell), könsherpes (viral) och könsvårtor (viral). Även gonorré, som är en bakteriell könssjukdom, blir allt vanligare och drabbar framför allt män.
I USA är klamydia den vanligaste bakteriella könssjukdomen och 2012 drabbades nästan 1,5 miljoner människor – och då ska man komma ihåg att med det osynliga mörkertalet inräknat så stiger det talet till flera miljoner. Värt att notera är att denna könssjukdom är betydligt vanligare hos unga än hos äldre – man räknar med att nästan tre gånger så många människor under 24 år har Klamydia som 25-åringar och äldre.
Överförbara könssjukdomar som smittar via oralsex behöver inte nödvändigtvis angripa munnen, utan kan lika gärna drabba underlivet trots att någon kontakt där aldrig har skett. Här är några av de vanligaste:
HerpesMunkontakt kan göra så att smittbäraren överför sin könssjukdom till en ny persons underliv – så kallad könsherpes.
FlatlössHär kan det fungera omvänt, alltså att lössen överförs från könshår till ansiktshår.
HIVKan smitta om sperman hamnar i munnen.
KlamydiaSamma typ av överföring som HIV.
GonorréSpridningen sker via oralsex.
Det finns tre olika typer av könssjukdomar, och det är viktigt att känna till skillnaderna då behandlingsmetoderna för dem skiljer sig åt.
BakteriellaDen här formen brukar kunna behandlas med antibiotika och är således ett problem som kan försvinna relativt fort! Därmed inte sagt att det inte kan orsaka både lidande och besvär, för det kan det absolut.
Kännetecknas av att de enkelt kan behandlas med antibiotika.
ViralaOlika typer av könssjukdomar som beror på virus kan oftast inte tas bort permanent, utan kommer finnas kvar i kroppen även efter besvären är borta (vilket betyder att de kan blossa upp igen). Men misströsta inte, för det finns effektiv behandling som bromsar virusutbrott eller gör det så inaktivt som möjligt.
Kännetecknas av att de sällan går att bota helt.
ParasitiskaParasiter är små, små organismer som lever hos en ”värd” där de frodas och orsakar skada hos värden. Precis som i fallet med bakterier kan man få bukt med parasiter genom en antibiotikabehandling.
Kännetecknas av besvärliga symptom men lätta behandlingar.
Det går inte att stämpla någon av de olika typerna av könssjukdomar som ”värst”, då det dels är väldigt subjektivt och dessutom kan besvären skilja sig ordentligt beroende på sjukdom – och alltså inte bara beroende på typ. En viral könssjukdom kanske knappt ger några besvär alls, medan andra virala könssjukdomar i samma kategori kan ge ordentliga besvär.
Det enda säkra besked som går att ge i den här frågan är att virala varianter ofta inte kan botas helt, vilket innebär att de finns kvar för resten av livet vilket förstås kan var psykiskt påfrestande.
Uwccnj omfattas varken av den svenska smittskyddslagen eller informationsplikten som denna innebär då vi är baserade i Storbritannien, men tänk på att du som svensk medborgare är skyldig att agera efter den – även om du funderar på att köpa läkemedel från ett annat EU-land. Du kan läsa mer om smittskyddslagen och vad den innebär på 1177 Vårdguidens hemsida, och självklart uppmuntrar vi på Uwccnj alla svenskar att följa gällande bestämmelser och lagar.
Det är pyttesmå, encelliga organismer som förekommer naturligt nästan överallt – och det är absolut inte så att alla bakterier är av ondo. Vi människor har nytta av många sorter som finns i våra magar och som hjälper till att bryta ned maten vi stoppar i oss.
Dock finns förstås även bakterier som skadar oss, och som vi inte vill ha. Naturen har försett oss med försvarsmekanismer som hindrar mycket ovälkommet från att ta sig in – huden är det yttre skyddet, följt av slemhinnor och immunförsvar som inre skydd.
När elaka bakterier ändå lyckas ta sig in stöter de på mer motstånd, då kroppen inte gillar obehöriga gäster – i de flesta fall av bakterieinfektioner behöver vi ingen extern hjälp eftersom våra kroppar tar hand om problemet automatiskt.
Det är i de fall som infektionen är för stor och svårhanterlig som antibiotika används. Antibiotika är bakteriedödande och fungerar som en sista utväg när våra egna kroppar inte klarar av bakterieattacken.
Antibiotika är ett samlingsbegrepp som bland annat innefattar penicillin, vilken är den vanligaste antibiotikan. Faktum är att den bildas på naturlig väg av bakterier och svampar, men ”förädlas” av människor på kemisk väg så att den kan användas i medicinska syften. Många typer av antibiotika, exempelvis penicillin, vägrar låta bakterierna bygga upp sina cellväggar, vilket gör att de faller sönder och dör.
Nu kanske du undrar hur antibiotikan kan skilja på goda och elaka bakterier. Det kan den inte! Men de flesta antibiotikum verkar inte mot alla typer av bakterier, utan endast mot ett smalt urval – detta för att de inte ska göra mer skada än nytta. Ju fler olika typer bakterier den verkar mot, desto större är risken att den slår ut de goda bakterierna också.
Antibiotika biter inte på virus, men som tur är finns det andra mediciner som bromsar eller på andra sätt dämpar viruseffekten.
Virus är ännu mindre än bakterier men kan ofta ställa till med desto större problem. De är lömska på det sättet att de är så små att de tränger in i kroppens egna celler där de ”lurar” dem att tillverka nya virus som sedan sprider sig till fler celler och så fortsätter proceduren.
Virus finns i massor av olika skepnader och kan orsaka allt från vanliga, seglivade förkylningar till könssjukdomar som herpes som aldrig går att bli av med helt. Däremot finns det mediciner som hjälper även mot virus, till exempel Valtrex som hindrar ”virusceller” från att sprida sig vidare till områden i kroppen med friska celler.
Vi berättar gärna hur hela processen går till så att du ser precis hur enkelt det är:
De här tre stegen tar vanligtvis inte längre än tio minuter och när dessa är klara kan du luta dig tillbaka och invänta leverans vardagen därpå. Det är precis så smidigt och enkelt som det ska vara!