uwccnj.org
HemPreventivmedel

Preventivmedel utan recept : Köpa på nätet - Bästa pris i Sverige

Vi erbjuder alla olika sorters preventivmedel - recept och leverans ingår

När man vill ha sex utan att bli gravid på köpet finns det massor av olika alternativ att välja mellan, till exempel de etablerade p-pillren och de mildare minipillren som endast innehåller ett hormon och därmed ger färre biverkningar.

Mycket snabbare än vårdköerna

Hos Uwccnj kan du snabbt och lätt köpa p-piller online och få dem levererade redan nästkommande vardag! Det är lika säkert som att stå i vårdkö, men betydligt snabbare och smidigare då du får din behandling direkt till dörren. Dessutom slipper du tala med andra om detta, utan kan istället diskret beställa det preventivmedel du önskar online.

Olika typer av p-piller

Trots att det finns mängder med olika typer av p-piller (eller kanske just därför) så råder en viss förvirring om vilka som är till för vad och vilket man ska välja. Beställ de populäraste preventivmedlen hos Uwccnj, men även andra typer av p-piller som minipillret Cerazette som ger färre biverkningar än ett vanligt p-piller (eftersom det har ett hormon mindre – inget östrogen).

Vanliga p-piller kallas även för kombinationspiller då de innehåller två hormon (östrogen och gulkroppshormon) som i kombinerad styrka förhindrar ägglossning. Alla kvinnor tål dock inte tillförsel av extra östrogen, och då finns minipiller som alternativ.

Skilj på preventivmedel och preventivmetoder

Medel syftar ofta till något som tas i tablettform – exempelvis p-piller och minipiller, medan metoder är lite mer fysiska av sig – det kan vara kondomer som träs på penis eller kopparspiraler som förs upp i livmodern.

Preventivmedel

Gemensamt för så gott som alla preventivmedel är att de innehåller hormoner som påverkar både ägglossning och livmoderhalsen. Det som skiljer olika typer av p-piller åt är dels tillvägagångssätt men också antal hormoner. P-piller innehåller både östrogen och gulkroppshormon, medan minipiller endast har gulkroppshormon.

Preventivmetoder

Kondomer har den stora fördelen att de inte bara skyddar mot oönskad graviditet, utan även mot könssjukdomar. Kopparspiralen å sin sida gör det näst intill omöjligt för spermier att överleva i livmodern, och skulle ett ägg ändå befruktas kommer det få svårt att fastna där.

Hur fungerar olika typer av preventivmedel för kvinnor?

Det beror förstås på vilken av de olika typerna du väljer, men de kombinerade p-pillren för kvinnor fungerar genom att:

  • Hindra ägglosning. Det betyder att äggen hos kvinnor inte lämnar äggledaren.
  • Segare slem. Det sekret som finns i livmoderhalsen blir både tjockare och segare, vilket förhindrar framfusiga spermier från att tränga igenom in till livmodern.
  • Tunnare hinna. Slemhinnan i livmodern blir så tunn att den inte klarar av att ta emot ägg.

Rätt hormonkombination kan minska risken för graviditet

Det är hormoner i preventivmedel som påverkar ägglossning och slemhinnor för kvinnor, och östrogen tillsammans med gulkroppshormon har visat sig förhindra ägglossning – och därmed risken att bli gravid. Spermier från män måste ha ett ägg att befrukta för att kvinnor ska bli med barn, men utan ägg blir det heller ingen graviditet!

Hur ofta fungerar dem?

För att ta reda på hur ofta olika typer av p-piller fungerar brukar man hänvisa till Pearl index som är en standard som etablerades redan 1933.

Hur räknas Pearl index ut?

Pearl index är samma sak som antalet oönskade graviditeter under ett helt år per 100 kvinnor. Exempel:

Om 5 av 100 kvinnor som använder preventivmedel A blir gravida under ett års period, så får A ett Pearl index på 5.

Om 9 av 100 kvinnor som använder preventivmedel B blir gravida under ett års period, så får B ett Pearl index på 9.

Så här effektiva är de olika typer av preventivmedel- och metoder

Innan man tittar på siffror för olika typer av preventivmedel kan det vara bra att veta hur stor risk det är att bli gravid efter att ha haft helt oskyddat sex. Den generellt vedertagna siffran är 6–7 %, men den varierar väldigt mycket beroende på en rad olika faktorer, bland annat när under menstruationscykeln som samlaget sker, samt hur gammal kvinnan är (ju äldre kvinna, desto mindre risk att bli med barn).

Om du exempelvis har sex under ägglossningen kan risken att bli gravid öka till runt 20 %! Talet 6–7 % är alltså bara ungefärligt och ingenting du ska stirra dig blind på.

  • Vanliga p-piller (kombinationspiller): 0,5–1,5
  • Minipiller (utan östrogen): 2–6
  • Kondom: 2–15
  • Kopparspiral: 0,7–1

Varför står det två tal?

Därför att Pearl index skiljer på vad som kallas ”perfekt” och ”typisk” användning.

Perfekt användning

Här tittar man bara på den tid då man använde metoden eller medlet på ett korrekt sätt utan misstag. Perfekt användning är det första talet innan det långa bindestrecket.

Typisk användning

En mer realistisk bedömning då man inkluderar hela tiden, oavsett misstag som begicks med metoderna eller medlen. Typisk användning är det andra talet efter det långa bindestrecket.

Vad finns det för vanliga biverkningar hos p-piller?

De som finns är oftast inte särskilt svåra, utan brukar gå över efter fortsatt behandling. Vanligast är illamående, huvudvärk, humörsvängningar och minskad sexlust. Det finns sällsynta fall där kvinnor som använt kombinerade p-piller drabbats av blodpropp, men det är så otroligt ovanligt att det inte finns någon anledning till oro (det är större risk att sätta sig i bilen).

Vilket preventivmedel är bäst för just dig?

Det finns många faktorer att ta hänsyn till när man ska köpa preventivmedel. Ammar du? Lider du av olika sjukdomar? Här kommer en liten guide för dig som är osäker på vilket preventivmedel som är bäst just för dig:

För dig som vill köpa p-piller för första gången

Om du är osäker på vad du ska börja med brukar Neovletta rekommenderas för förstagångsanvändare. Anledningen att det är på det här sättet är för att mängden hormon i Neovletta är lägre än i de flesta andra p-piller – och därmed löper du lägre risk för biverkningar.

Akne

Vilket preventivmedel är bäst om man förutom graviditetsrisk även besväras av akne? Svaret är Diane! Det motverkar främst en hög talgproduktion (vilket leder till akne), men är dessutom utmärkt för att förhindra ovälkomna graviditeter!

Vikt

Många preventivmedel verkar orsaka onödig viktuppgång hos användaren (det finns inga studier som stöder detta, men uppenbarligen förekommer det), och har du sedan tidigare erfarenhet av överflödskilon i samband med konsumtion av p-piller kan du prova Yasmin eftersom användare upplevt att det motverkar onödiga kilon.

Om du har förhöjd risk för blodproppar och svår migrän …

… vilket preventivmedel är bäst då? Om detta gäller dig ska du välja ett minipiller då det inte innehåller östrogen. Östrogen har nämligen, i kombination med gulkroppshormon, visat sig höja risken för blodproppar. Du behöver dock inte vara orolig att en ”höjd risk” är särskilt hög om du redan använder vanliga p-piller; endast cirka tre friska kvinnor på miljonen dör på grund av att de använt p-piller och sedan får en blodpropp. Du behöver bara se det här som en reell risk om du sedan tidigare löper större risk att drabbas av blodpropp.

Om du vill skydda dig mot både graviditet och könssjukdomar

Vill du ha dubbelt skydd är kondom eller vaginal kondom de bästa alternativen, som dessutom kan kombineras med olika medel och piller om så önskas.

Du som ammar eller inte tål östrogen

Alla så kallade kombinerade p-piller innehåller två olika sorts hormon: gulkroppshormon och östrogen. Minipillret Cerazette har bara ett hormon, vilket är perfekt om du exempelvis ammar eller av någon anledning inte tål extra tillförsel av östrogen! Det ensamma hormonet är ett gulkroppshormon – och därför undviker du flera biverkningar som de kombinerade preventivmedlet har. Var inte orolig för att det har sämre verkan – dosen gulkroppshormon är höjd så att du kan känna samma trygghet som med ett vanligt p-piller!