uwccnj.org
HemSluta röka

Sluta röka utan recept : Köpa på nätet - Bästa pris i Sverige

Sluta röka en gång för alla med Uwccnj

Att sluta röka är som att låta hjärnans beroendecentrum säga adjö till något som det slåss med näbbar och klor för att behålla – nämligen nikotinet. Det är nikotin som skapar beroende och ger upphov till abstinens, men det är långt ifrån det enda du får i dig då du röker en cigarett. Vid ett enda halsbloss flödar det in tusentals skadliga ämnen i blodet varav runt 60 har potential att orsaka cancer.

Rökning dödar … men det visste du redan, eller hur?

Att endast lyssna på förmaningar som förklarar hälsoriskerna brukar inte vara den avgörande faktorn hos dem som lyckas sluta röka. De flesta svenskar vet idag att rökning dödar samt hur många skadliga effekter det har på kroppen – det är till exempel lag på att cigarettpaketen måste ha stora och tydliga varningstexter. Det i sig är bevisligen inte tillräcklig motivation för de flesta rökare som försöker sluta.

Det finns otaliga metoder för att bli kvitt nikotinbegäret, men långsiktigt krävs det alltid – oavsett läkemedel eller metod – en beslutsamhet från dig själv att verkligen vilja sluta. Många börjar bra för att sedan falla tillbaka i gamla vanor när motivationen tryter.

Tips för att nå en lyckad rökavvänjning och minimera din abstinens

Här följer några enkla men viktiga tips för att bli rökfri och slippa den värsta abstinensen:

Vilja! Oavsett medicinering är alltid viljan och motivationen din främste bundsförvant i kampen mot cigaretten.

Behandling! Det finns receptbelagda och godkända läkemedel som hjälper dig att motstå nikotinets beroende.

Målsättning! Sätt upp ett realistiskt mål och ta en vecka i taget. Det är lättare att ta många småsteg istället för några stora – inte minst psykologiskt.

Stöd! Ta hjälp av familj och vänner, och be dem stötta dig när abstinensen blir som tuffast.

Låt Champix hjälpa dig bli rökfri

Det vi på Uwccnj kan göra för att hjälpa dig på vägen mot en rökfri vardag är att erbjuda det receptbelagda läkemedlet Champix. Detta preparat begränsar den njutning du får av nikotinet, och dessutom är hela behandlingen helt fri från just nikotin (till skillnad från plåster och liknande produkter som fortfarande ger dig nikotin, men utan cigarettens giftiga ämnen).

Behandlingar
 • Köp Champix Online
  Champix
  Champix är ett receptbelagt och godkänt läkemedel för rökavvänjning som har en kraftfull dubbeleffekt: dess aktiva ämne vareniklin sätter sig på nikotinreceptorerna i hjärnan och ger den samma signaler som en cigarett gör, samtidigt som nikotinet blockeras om du röker.
  Till produktsidan

Att sluta röka – vad händer i kroppen?

Nikotinet som finns i cigaretter är ett starkt beroendeframkallande gift som vänder upp och ned på hjärnans belöningscentra, vilket leder till ett svårkontrollerat behov att hela tiden få i sig mer nikotin. När kroppen inte längre får sin åtråvärda dos reagerar den kraftfullt vilket populärt kallas abstinensbesvär.

Hur märker jag av abstinensen?

Abstinensen brukar märkas efter ett par rökfria dagar, och den första veckan är i regel den värsta. Efter det kommer det jobbiga suget successivt avta vecka efter vecka, dock med vissa ovälkomna bieffekter. Till exempel vet du som har försökt (eller som har bekanta som har försökt) att det är relativt vanligt att gå upp i vikt efter att nikotinet lämnat kroppen – hela 80 % lägger på sig några kilo då de slutar. Denna oönskade förändring av kroppsformen kan dock motverkas genom daglig motion och hälsosam kost!

Har en del lättare att sluta röka och hantera abstinensbesvär?

Somliga har lättare att sluta röka än andra – stålviljor slutar över en natt och sedan är det inte mer med det. För andra är det inte lika lätt, men då finns som tur är receptbelagda och pålitliga läkemedel som gör det lättare att skiljas från den ohälsosamma vanan.

Abstinensbesvär yttrar sig både fysiskt och psykologiskt. De fysiska besvären brukar inte agera plåga längre än två veckor – det är den psykologiska abstinensen som utgör den stora faran för återfall. Sök stöd och hjälp hos nära och kära, och sätt inte upp ett för stort mål på en gång – fokusera kortsiktigt och ta ett steg i taget, annars finns risken att uppgiften blir övermäktig.

Tobaksfakta – kände du till allt det här?

 • Nikotinet är inte bara beroendeframkallande, det drar även ihop blodkärlen vilket innebär att hjärtat måste pumpa snabbare för att blodet ska nå hela kroppen – högre blodtryck alltså.
 • En enda cigarett innehåller fler än 4500 ämnen, varav de flesta är skadliga inte bara för dig själv, utan även för miljön – tänk på det nästa gång du fimpar i skog och mark!
 • Ett fåtal av de skadliga ämnen som en brinnande cigarett producerar är förbjudna i svensk arbetsmiljö – förutom när det är just cigaretter som ger upphov till dem.
 • Barn och vuxna som finns i närheten av rökare kallas för passiva rökare och drabbas i längden av samma risker som rökaren själv gör genom att de andas in de giftiga ämnena som rökaren andas ut.
 • Den som röker får endast i sig knappt en fjärdedel av de skadliga partiklarna – resten går ut i luften och påverkar folk i närheten (dock i mindre grad än rökaren då ämnena hinner tunnas ut i luften).
 • Passiv rökning orsakar nästan tre hjärtinfarkter varje dag bara i Sverige. Cirka hälften av de drabbade dör …
 • I USA har man tagit reda på att 20–30 % av barnastma orsakas av passiv rökning

Hur vanligt är det med återfall?

Man brukar räkna med att cirka tre fjärdedelar återfaller inom loppet av ett år, vilket gör att det ställs stora krav på uthållighet, tålamod och vilja. Lyckas du hålla dig rökfri efter de fyra årstiderna kommit och gått kommer du märka att suget efter nikotin avtar, men att det förmodligen inte är helt borta. Efter två år blir skillnaden desto mer påtaglig – faktum är att det är väldigt få föredettingar som faller tillbaka efter denna period.

Det kanske låter orimligt att behöva kämpa i två år, men tänk då på att den värsta abstinensen kommer i början. Med hjälp av familj och vänner som stöd, samt pålitliga läkemedel som Champix och en seriös inställning till rökstopp så kan alla lyckas sluta röka – även du!