Herpes är en virusbaserad könssjukdom som är otroligt smittsam – en av tre vuxna blir smittade någon gång under livet – men som inte alltid visar sig. Det lömska med viruset är att man kan bära på det ovetandes och smitta andra under tiden. Dessutom försvinner det aldrig ur kroppen, utan ligger (latent eller aktivt) kvar i nervceller nära ryggmärgen.
Vad beror herpes på?
Herpes är en könssjukdom som orsakas av viruset herpes simplex. Virus är till skillnad från bakterier mycket mindre och tar sig in i celler och ”omprogrammerar” dem att agera efter nya order. Cellerna som utsätts för herpesviruset finns i huden och vid slemhinnorna vid könsorganen och när de väl tagits över av virus förökas de snabbt.
Könsherpes brukar inte bero på ärftlighet, utan oftast på samlag och annan sexuell aktivitet. Sjukdomen är som mest smittsam då bäraren har blåsor och sår, men i de flesta fall syns eller märks inga symptom alls och det är därför oerhört svårt att skydda sig till 100 %.
Hur vet man om man har herpes?
Det finns flera vanliga symptom som uppträder vid könsherpes, till exempel:
- Sår och blåsor kan uppstå
- Man kan känna smärta då man urinerar
- Huden kan klia, svida och svullna upp
Samtidigt är det som sagt viktigt att komma ihåg att symptom inte alltid visar sig. Faktum är att endast 20 % av alla som bär på viruset är medvetna om det. Det innebär samtidigt att det förstås inte alltid orsakar problem – en del bärare slipper besvär och märker inte av sjukdomen överhuvudtaget.