Att vikten inte bara beror på vad vi stoppar i oss har forskarna känt till länge. Det finns folk som kan äta nästan vad och hur mycket som helst utan att gå upp i vikt, medan andra märker av viktökning av så lite som en extra smörgås.
Bakterier och andra mikroorganismer är viktiga kugghjul i kroppens maskineri, och beroende på vilka bakterier som finns i våra tarmar så förändras förutsättningarna för kroppsvikten.
Man har sedan tidigare vetat att just bakterier och gener har betydelse för hur matsmältningen fungerar, men hittills har man inte lyckats visa hur eller om de påverkar varandra. Det har forskare i Storbritannien och USA nu lyckats göra!
I studien undersökte man 416 par en- och tvåäggstvillingar genom att mäta vilka samt hur många bakterier de hade i avföringen. Det man kunde se var att enäggstvillingarna, som genetiskt är i princip 100 % identiska, delade fler av samma bakterier jämfört med tvåäggstvillingarna. Framför allt var det en liten bakterie som forskarna lyckades identifiera som väldigt ärftlig, och som mest fanns hos smala individer.
Denna bakterie hade dessutom en liknande effekt då den transplanterades till möss, eftersom den hindrade de testade mössen från att gå upp i vikt lika mycket som de som inte fått den aktuella bakterien i sig.
Det som skiljer en- och tvåäggstvillingar är att enäggstvillingarna uppstår ur ett befruktat ägg som delat sig, medan tvåäggstvillingar kommer från två olika ägg (och därmed är precis lika olika som två vanliga syskon kan vara). I sällsynta fall lyckas inte ägget fullborda en komplett delning, och då kan siamesiska tvillingar uppstå, alltså de som på något sätt sitter fast i varandras kroppar.
Det är alltså så att en viss bakterie hos en familj som kallas ”Christensenellaceae” potentiellt kan hjälpa till att skydda mot fetma och viktuppgång. Professor Tim Spector på King’s College kommenterar:
”Våra fynd visar att särskilda grupper av mikrober som huserar i våra tarmar kan skydda mot fetma – och att deras antal influeras av våra gener. Det mänskliga mikrobiomet representerar ett spännande nytt mål för dietförändringar och behandling som syftar till att bekämpa fetma.”
Hittills har variationer av tarmbakterier förklarats med hur vi lever och hur vår omgivning är. Denna studie har lyckats visa att det finns vissa tarmbakterier som är ärftliga och att deras spridning hos en befolkning inte enbart beror på faktorer i vår omgivning eller hur vi lever våra liv – betydande delar är alltså ärftliga oavsett livsstil eller social påverkan.
Studien publicerades den 10 november 2014 i den vetenskapliga tidsskriften Cell.